

Final agenda for Shelter Meeting 19

Friday 11th October

Should you have any difficulties in your participation, please contact us: +41 79 51 70 593, meeting@sheltercentre.org, Skype sheltercentre

More about Shelter Meetings at http://sheltercentre.org/.

All past presentations at https://www.humanitarianlibrary.org/channel/shelter-meeting-channel

After morning coffee, there will be three breakout groups in Auditorium B and Meeting Rooms 52, 13.

Afternoon sessions are organised in two parallel sessions in Auditorium B and Meeting Room 52.

Online participants to parallel sessions will be informed of connection options directly by email.

Morning agenda

Time	Duration	Title	Presenter		
08h30	30 min	Reception and coffee			
09h00	5 min	Housekeeping	Shelter Centre		
		Agenda summary			
09h05	10 min	Welcoming remarks	Brett Moore, UNHCR		
Sub-theme: Technical capacity					
09h15	20 min	Sphere Revision	Seki Hirano, CRS; Ela Serdaroglu, IFRC		
09h35	15 min	Sphere Shelter Standard 7:	Charles Kelly, Environment Community of		
		A Dive into Requirements for	Practice, Global Shelter Cluster		
		Shelter Providers			
10h30	25 min	Fire Safety: minimum safe	Ammar Al-Mahdawi, UNHCR		
		distance			
09h55	20 min	Plastics in the Shelter Sector	Charles Parrack, Jake Zarins, Charles		
			Kelly, Environment Community of		
			Practice, Global Shelter Cluster		
10h10	20 min	Environment: Niger	John Wain, UNHCR		
		Urbanisation project and use of			
		stabilised soil bricks			
10h55	5 min	Introduction to the strategy	Brett Moore, UNHCR		
		sessions and breakout groups			
11h00	30 min	Coffee			
Sub-theme: Strategy					
11h30	75 min	Strategy	UNHCR		
		Breakout groups in 3 rooms			
		(Auditorium B, 52, 13)	Destruction 000 October		
		i) Auditorium B: UNHCR strategic	Brett Moore, S&S Section		
		consultation relevant partners	Applica Candlund (Caniar Inter Agans)		
		ii) Room 52: Humanitarian-	Annika Sandlund (Senior Inter-Agency		
		development nexus	Coordinator, DER/PCS/Inter-Agency		
		iii) Room 13: Inclusion / inter-	Section) Andrew Mitchell (Senior Protection Officer		
		sector	/DRS)		
12h45	60 min	Lunch	/UNO)		
121140	OU IIIIII	LUNGII			



Afternoon agenda Beginning of parallel sessions

13h45	15 min	Plenary votes: Shelter Meeting date, theme, modalities	Shelter Centre	
Sub-the	me: Resp o	onse		
		Auditorium B:	Room 52:	
14h00	20 min	Baseline Mapping Outcomes Leeanne Marshall, GSC Inclusion of Persons with Disabilities Working Group/Australian Red Cross	Reflection and Forecast Abdi Hussein, IOM	
14h20	20 min	Developing distribution capacity – achieving project objectives Tim Foster, IOM	The Temporality Mind- Set: When do crises become protracted, and for whom have they become protracted? Nick Harcourt, NRC	
14h40	20 min	Settlement information portal (SIP): what information is of value John Wain, Samira Najih-Besson, UNHCR	How Low-Income Household and Mason Attitudes on Home Construction Affect Disaster Resilience Jake Zarins, Habitat for Humanity	
15h00	20 min	Information Education Communication: Why reinvent? Joseph Ashmore, IOM	RHU: Impact evaluation work Ammar Al-Mahdawi, UNHCR	
15:20	10 min	What is Camp Management, and why it's not Shelter: CCCM Case studies from 2016-2019, Wan Sophonpanich, Global CCCM Coordinator	Academic-Practitioner collaboration Hilmi Mohamed, Interaction	
15h30	30 min	Coffee		
Sub-the	eme: Meas	suring effectiveness		
16h00	20 min	Auditorium B: Defining the boundaries for the minimally habitable covered living space Alex Miller, USAID OFDA	Room 52: Shelter Safety in Future Wind Events: Expected Damage and Recommendations Casie Venable, University of Colorado Boulder	
16h20	20 min	Strengthening Diaspora's engagement in Disaster Response, with a focus on promoting Building Back Safer Shelters Roberta Romano, IOM; Magalie Emile-Backer, HRA	SAM - The Shelter Assessment Matrix Noorullah Kuchai, University of Bath	
16h40	20 min	Lightning round of consultation on the impact of shelter/housing initiative Hilmi Mohamed, Interaction	Risks of Localisation Dave Hodgkin, Independent	
17h00	10 min	Settlements-Planning Workshops field experience and organisational capacity-building, Jim Kennedy, IOM	Humanitarian Library - inter-sector, inter- stakeholder capacity building through knowledge sharing, Shelter Centre	
17h10	10 min	Post-Conflict Engineering - collaborative proposal update Shelter Centre		
17h20	10 min	'Shelter dashboard'? a proposal for inclusion and sustainability, Shelter Centre		
17h30	Close			

Dinner will be held at Bains des Paquis at 19h – see the flyer for a map and directions. Please hand in your feedback sheets! Thank you for your participation!

